fredag 14 augusti 2020

Jag tror jag börjar få ytterligare en favorit, förutom Bunksjön, för lite grövre öring inom Sjougdälvens kfo, nämligen den vik av Bergvattnets västra del som hör till Sjougdälvens kfo.

 

Jag har under årens lopp bara provat på att fiska i Bergvattnet endast ett fåtal gånger, och då inte med någon fiskelycka. Den 19 juli bestämde jag mig i alla fall för att satsa lite mer tid på att försöka få någon av Bergvattnets öringar eller rödingar att nappa. Testade med ett skeddrag, och fick i det andra kastet napp på en öring som visade sig vara i storleken 4-5 hg. En stund senare var det dags igen en öring på 7,5 hg hade nappat på draget. Därefter dröjde det inte länge innan jag fick napp på ytterligare en en öring som hoppade upp och slog sig lös. Denna öring bedömde jag att den måste vägt omkring 1 kg. Därefter dröjde det flera timmar innan jag fick napp på ytterligare tre öringar på mask, samt en röding på en koppardroppen. Jag kunde denna kväll åka från Bergvattnet tämligen belåten vad gäller fiskfångsten.

 

Den 31 juli var det dags att åter prova fiskelyckan i Bergvattnet. Efter att ha provat att fiska med samma skeddrag som förra gången, med åtskilliga kast under ca 40 minuter, började jag tvivla på fiskelyckan denna gång. Då kom äntligen det efterlängtade hugget, och en öring på ca 4 hg landades. Strax därefter var det dags för det första nappet på mask. En stund senare landades en öring på ca 8,5 hg. Därefter dröjde det mer än en timme innan nästa napp på mask. Till att börja med kändes inte fisken vara av någon större storlek. Men efter en stund började den verkligen att kämpa emot. Det var samma känsla av motstånd som fiskarna i Bunksjön brukade bjuda på. Men hej vad är detta? Jag fick syn på ett grönt flöte en bit från mitt röd-vita flöte som jag vevade in. Det visade sig nämligen att fisken inte hade nappat på masken på den tafs som satt på mitt flöte, utan fisken hade nappat på en mask vilken satt på tafsen till det gröna flötet. Det gröna flötet hade lyckats sno in sig i linan till mitt spö. Efter en nervös stund lyckades jag till slut landa öringen i håven. Det var en öring som visade sig väga 1,6 kg som syns på fotot från Bergvattnet. Efter detta napp dröjde det ytterligare ca en timme innan jag fick nästa napp på mask. Denna gång var det en öring på ca 6,5 hg. Jag kunde denna kväll åka från Bergvattnet ännu mer belåten än förra gången vad gäller fiskfångsten.

 

Jag har definitivt fått ytterligare en favorit för grövre öring inom Sjougdälvens kfo. Är dessutom nyfiken på hur stora öringar som skulle kunna nappa då det är insläpp av vatten från tunneln som mynnar ut i denna vik. En tunnel vars vatten leds från Storsjouten via Nåsjön. Det lär vid påsläpp av vatten följa med en och annan mindre öring som då är lättfångat byte för de riktigt stora öringarna på kanske 5-10 kg.