fredag 14 augusti 2020

 

Bergvattnet midsommardagen 23 juni 2012

Hade denna sköna sommardag med 20oC och med en vind mellan syd och sydväst funderingar på att åter söka fiskelyckan i Bunksjön. Men tänkte om, och ställde kosan mot vad jag hade tänkt mig Lillbergvattnet. De 4 sista kilometrarna man kör längs Bergvattnets södra sida för att komma till vägs ände, är ingen rolig körning. Vägen är som en ojämn kullerstensgata och tar mig 15-20 minuter att köra. Men då Lillbergvattnet vid denna tid på sommaren är ganska pålitlig vad gäller nappandet av öringar av lämplig portionsstorlek mellan 3 och 5 hg, så kan den usla vägsträckan vägas upp av att man här ifrån sedan bara har ca 700 m gångväg till Lillbergvattnet. Nu står det redan en bil parkerad vid vägs ände, och ingen fiskare syns till vid Bergvattnet.

De/denna fiskare är förmodligen vid Lillbergvattnet, och jag bestämmer mig för att låta dem/honom vara ensam om denna mindre tjärn. Jag bestämmer mig i stället att prova fiskelyckan i Bergvattnet, som jag andra år har haft hyfsad fiskelycka med vad gäller storleken på fisken. Redan på mitt andra kast med tobyn får jag napp och får upp en öring på ca 0,5 kg. Gör i ordning för mete, och lyckas få ytterligare en öring på ca 0,4 kg, en röding på ca 0,3 kg. Däremellan lyckades jag tappa 3 flöten, varav det åtminstone på 2 av dem satt en fisk på kroken i änden på den ca1,8 m långa tafsen. Är man inte uppmärksam på när de nappar på masken, så tar tydligen fisken chansen att gå mot botten, och kan där lyckas kila fast flötet under någon sten eller kanske trärot. När jag senare står och tittar i vågkruset har flötet åter igen försvunnit, men det sträcker inte i linan eller vippar till i spötoppen som tecken på att det ska vara napp. Jag börjar emellertid att veva in lina. Det är åter stopp. Flötet verkar sitta i botten. Provar att ett flertal gånger snabbt höja spötoppen med spänd lina för att se om det går att lossa på flötet utan att tappa det denna gång. Plötsligt lossnar det från botten, och det börjar i stället att dra i linan. Det känns att det måste vara en hyfsat stor fisk som nappat, i klass med de som brukar kunna nappa i Bunksjön. Efter en stunds uttröttning lyckas jag få öringen i håven. En riktigt fin öring som visar sig väga 1,7 kg.

När jag senare funderar på att åka hem är det några vak inom kasthåll för min toby. Jag gör några kast, och plötsligt får jag ett hugg, den lossnar men nappar igen, men lossnar ytterligare en gång, för att slutligen nappa, och jag lyckas få upp den på land innan den lossnar från kroken. Det var en öring på ca 0,5 kg. Det har nu på kvällen lugnat ned sig så mycket att sjön är spegelblank med utspridda vak långt från land. Det kan då vara dags att packa ihop och åka hem, tämligen nöjd med dagens fångst, framförallt öringen på 1,7 kg.