fredag 14 augusti 2020

 

Sporrad av gårdagens fina fångst av öringar i Bergvattnet, begav jag mig åter dit. Jag hade hoppats på att de i dag inte skulle ha något insläpp av vatten från tunneln. Men då jag anländer vid 17.30 tiden är det även i dag insläpp av vatten, om än inte så kraftigt som i går. Jag bestämmer mig ändå för att prova även om flötet på grund av de kraftiga strömmarna driver iväg, och man blir tvungen att kasta om ett flertal gånger. Å andra sidan kommer masken att svepa av ett större område, och på så sätt kanske ändå locka en och annan öring till att nappa. Det dröjer inte länge förrän den första öringen har nappat.

Då jag inte har någon håv med mig, måste jag trötta ut den för att sedan lyfta upp den med handen. Den visar sig väga ca 5 hg. Sedan får jag ytterligare en öring på 5 hg, samt en mindre öring på 3 hg, innan de vid 20-tiden stänger ned inflödet av vatten till Bergvattnet. Först nu kan jag kasta ut och placera flötet i det område jag under tidigare besök haft napp av större öring. Det dröjer inte länge förrän flötet är försvunnet och linan sträckts ut. Det är dags att veva in och hoppas på att den inte gått mott botten som de gjorde på midsommardagen då jag på detta sätt tappade tre flöten. Jag börjar att veva in lina. Det är åter stopp. Flötet verkar sitta i botten. Provar att ett flertal gånger snabbt höja spötoppen med spänd lina för att se om det går att lossa på flötet. Tyvärr går det inte att lossa flötet, utan linan måste kapas, och därmed tappas flöte och framförallt den fisk som nappat. Skam den som ger sig. Nytt flöte och ny tafs och krok monters på linan. Flötet kastas ut i samma område, men från en något annorlunda riktning. Efter en kort stund sträcks linan ut och det är dags att veva in. Denna gång fastnar det inte i botten, utan fisken kan tröttas ut och lyftas upp på land. Denna öring visar sig väga ca 9 hg.


Jag kan åter känna mig tämligen nöjd att efter drygt 4 timmars fiske i Bergvattnet fått 4 fina öringar. Detta trots att jag inte skulle haft något emot att fått napp på någon av de riktigt stora öringar som vakat inom kasthåll för mitt flöte.