fredag 14 augusti 2020

Bergvattnet 8 juni 2013

Hade tänkt mig att denna helgs sista fisketur skulle bli till Stensjön för att där få denna fiskesäsongs första Stensjööringar. Jag var dit en sväng för två veckor sedan, men blev då utan fisk.

Håller på att tillaga dagens lunch/middag då jag hör ett smattrande på plåttaket. Jag tittar ut och ser hur det regnar och haglar utanför fönstret. Aj, aj, aj. Ska jag behöva ställa in dagens fisketur på grund av regn? Efter en stund upphör som tur är det kraftigaste regnandet. Det var tydligen en av de lokala regnskurarna de talat om i väderrapporten. Då Stensjön ligger flera mil bort, regnar det förhoppningsvis inte där.

Efter att ha intagit min lunch/middag ger jag mig i alla fall iväg, trots att det droppar lite grann. Det ser riktigt lovande ut då jag kommit en bit på väg. Då jag passerat Korselbränna Gård, har smådroppandet upphört. Jag passerar byn Norrsjön, och spanar in höjderna i riktning mot Stensjön. Det ser tyvärr ut att vara en regnskur över Stensjön. Här får det bli snabbt ändrade fiskeplaner. Tittar i riktning mot Bergvattnet, och ser att solen tycks lysa genom molnen. Viker då i stället av mot Bergvattnet, och kör sedan den mycket ojämna skogsbilvägen längs Bergvattnet till den västra delen av sjön, där inloppet från Storsjouten kommer in.

Bergvattnet har tydligen fyllts på med vatten de senaste två veckorna. Det är däremot för tillfället inget insläpp av vatten via tunneln från Storsjouten. Sjön ser ut att ha en vattennivå som motsvarar övre dämningsgränsen. Vindriktningen är väst till nordväst, en vindriktning som passar bra om man vill ägna sig åt mete.

Plockar fram fiskeutrustningen ur bilen och börjar med att testa spinnfiske med ett 12 g tobydrag. Efter en stunds fiskande med tobydraget utan något napp, gör jag istället i ordning mitt haspelspö avsett för mete. Jag svingar ut det vattenfyllda flötet och sätter mig ned på en tuva, och hoppas att det i alla fall ska nappa på mask. Efter ca en kvart sträcker linan ut och flötet försvinner. Börjar veva in linan. Det känns inte något större motstånd. Efter en kort stund har jag fått upp en röding på kanske 2,5 hg. Agnar med ny mask och kastar ut igen. Det tar bara någon minut innan det är napp igen. Denna gång är det betydligt kraftigare motstånd. Det känns som en öring som borde väga 1 kg. När jag fått öringen i håven, ser det däremot ut att vara en öring på ca 0,5 kg, en riktig kämpe.

Agnar med ny mask och kastar ut igen. Det tar kanske ytterligare en kvart innan nästa napp. Nu känns det ett ännu kraftigare motstånd när jag vevar in linan. Efter en stunds uttröttning, är öringen i håven. Denna öring visade sig väga 1 kg.

Jag agnar med mera mask och kastar ut igen. Denna gång tar det kanske drygt en halv timme innan det nappar igen. Nu verkar det inte vara samma motstånd som vid föregående napp. Mycket riktigt är det inte en öring som nappat denna gång, utan en röding. Efter att fått upp rödingen och vägt den, kunde jag konstatera att den vägde ca 7,5 hg.

Mera mask agnas på kroken innan jag kastar ut igen. Det tar kanske ytterligare mer än en halv timme innan det sträcker till i linan och spötoppen böjs. Nu måste det vara en hyfsat stor öring som nappat. Efter en stunds fight och uttröttning är öringen i håven. Öringen vägs, och jag kan konstatera att den väger ca 1,3 kg.

Ytterligare mera mask agnas på kroken innan jag kastar ut igen. Nu tar det bara ca 5 minuter innan spötoppen får en rejäl böj. Det måste vara en stor öring igen. Börjar veva in lina. Men den verkar sitta fast i något. Har öringen lyckats kila fast flötet mellan några stenar? Omväxlande vevar jag in och släpper efter lina. Efter en stund kan jag börja veva in linan utan att den gått av vid tafsen, för öringen tycks vara kvar i andra änden. Det är en riktig fighter till öring. Det tar en stund innan den är uttröttad, och till slut är i håven. När jag väger den kan jag konstatera att även denna öring väger ca 1,3 kg.

Mera mask på kroken innan jag kastar ut igen. Nu har det börjat lugna ner sig med blåsten. Tittar på linan till spöet. Den verkar vara en aning sträckt. Börjar att veva in, men det känns inte något större motstånd. Jag får upp en liten öring på bara något hg, som jag tyvärr inte kan släppa tillbaks då den svalt kroken. Nu har det lugnat ner sig så mycket att det börjar bli spegelblankt. Det innebär att masken inte kommer att röra sig i vågorna och locka till eventuella napp. Jag avbryter därför dagens fisketur till Bergvattnet, packar ihop och åker hem.

Jag kan inte vara annat än helnöjd med dagens fisketur som var tänkt att gå till Stensjön, men som innebar att jag i stället hamnade i Bergvattnet.